Hoe worden brandwonden ingedeeld?

Onderverdeling brandwonden Brandwonden kunnen we onderverdelen in drie gradaties. Dit zijn eerste graads verbranding en tweede graads en derde graads brandwonden. Deze gradaties zeggen samen met het oppervlak iets over de ernst van de brandwond.

Hoe lang huishoudfolie op brandwond?

Koel de brandwond 10 minuten met lauw, zachtstromend leidingwater en verwijder zo snel mogelijk kleding, sieraden en de luier. Voorkom dat het lichaam teveel afkoelt, koel alleen de wond. Bedek na het koelen de wond met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek. Smeer niets op de brandwond.

Wat te doen bij tweedegraads brandwond?

Koel de brandwond 10 tot 20 minuten onder de kraan of douche. Gebruik lauw zacht stromend water. Veel (kleine) oppervlakkige tweedegraads brandwonden (blaren) kunt u zelf behandelen. Ga naar de huisarts bij grote wonden of als u twijfelt.

Hoe vaak verband verwisselen brandwond?

In het algemeen geldt het volgende: Bij diepe tweedegraads en derdegraads brandwonden is het nodig dat u het verband dagelijks verwisselt. Hierbij spoelt u de oude zalf af met steriel zout water. Vervolgens brengt u opnieuw zalf aan op de wond.

Hoe herstelt een brandwond?

Genezing van de huid. Het herstel van uw huid neemt, afhankelijk van de diepte van de verbranding, enkele weken tot een aantal jaren in beslag. Een tweedegraads brandwond, waarbij slechts een gedeelte van de huid verloren is gegaan, wordt met zalven, crèmes, donorhuid of met speciale verbandmiddelen behandeld.

Hoe ziet een 3e graads brandwond eruit?

Bij een derdegraads brandwond zijn zowel de opperhuid als de lederhuid volledig beschadigd tot in het onderhuids vetweefsel. Een derdegraads brandwond is wit, beige/bruin of zwart, droog en leerachtig en de wond is nauwelijks pijnlijk omdat de zenuwen zijn aangetast.

Waarom huishoudfolie bij brandwonden?

Huishoudfolie plakt niet aan de wond en de brandwond blijft goed zichtbaar voor de beoordeling door een medisch professional. Leg het huishoudfolie in lagen over de wond, om afknelling te voorkomen. Wikkel het niet om het lichaamsdeel. Smeer niets op de brandwond(en).

Hoe lang moet je een brandwond koelen?

Koel bij verbranding direct 10 tot 20 minuten met lauw zacht stromend kraanwater. Trek ook zo snel mogelijk kleren en sieraden uit.

Wat kan ik doen tegen een brandwond?

Na elke verbranding:

  1. Koel direct onder lauw stromend kraanwater.
  2. Trek ook zo snel mogelijk kleren en sieraden uit zodat u ziet waar de brandwond zit.
  3. Raak de brandwond als het kan niet aan.
  4. Smeer niets op de brandwond.
  5. Afdekken van een droge, rode plek is niet nodig.

Wat moet je vooral niet doen bij een brandwond?

Koelen met ijs wordt afgeraden; het vergroot de kans op onderkoeling en doet pijn.” “Verwijder kleding, tenzij die vastzit aan de wond. In dat geval beschadig je de huid alleen maar meer. Probeer ook om sieraden zoals ringen af te doen, om te voorkomen dat die je vingers afknellen als ze opzwellen.”

Kun je zwemmen met een brandwond?

Na het afdrogen met een schone handdoek, brengt u zo nodig nieuwe zalf en verband aan. Zolang de huid niet volledig is genezen moet zwemmen worden afgeraden.

Wat smeren na brandwond?

Smeer niets op de brandwond. Afdekken van een droge, rode plek is niet nodig. Als de wond open is of als er blaren zijn, doe er dan tijdelijk plastic huishoudfolie of een vet gaas op. Zo kan er geen vuil bij komen.

Wat is de regel van 9 brandwonden?

Regel van 9. Brandwonden Gradaties Regel van 9 Eerste hulp Kinderen. De regel van 9 is een goede manier om te meten hoeveel procent van het oppervlak van het lichaam verbrand is. Hierbij staat ieder lichaamsdeel voor 9% of een meervoud daarvan behalve het geslachtsdeel.

Hoe spoel je een brandwonde?

Het is essentieel om de brandwonde 30 tot 60 minuten grondig met lauw water te spoelen. De urgentie is om de chemische stof ter plaatse en zo snel mogelijk na contact te verdunnen en te verwijderen. Vermijd zoveel mogelijk contact tussen het spoelwater en de gezonde huid.

Wat is de eerste hulp bij brandwonden?

Eerste hulp bij brandwonden Eerst water de rest komt later! Koel de brandwonde onmiddellijk af! Binnen 20 minuten na het branden, koel af gedurende 20 minuten, met lauw water (het koelste dat het slachtoffer gedurende 20 minuten kan verdragen).

https://www.youtube.com/watch?v=i7Y7UTv70k0

Previous post What is phosphate ester?
Next post What is .125 as a fraction?