Hoe scheiden met onderlinge toestemming?
De procedure om met onderlinge toestemming te scheiden (EOT) moet u altijd samen met uw partner starten. U stelt samen een familierechtelijke en vermogensrechtelijke overeenkomst op en ondertekent die allebei. Een advocaat helpt u daarbij, zo vergeet u niets te regelen en kunnen latere discussies vermeden worden.
Wat kost een echtscheiding met onderlinge toestemming?
Gemiddeld wordt voor een ‘eenvoudige’ echtscheiding met onderlinge toestemming al gauw pakweg 1.000 euro neergeteld. Dat bedrag gaat evenwel bijna volledig op aan erelonen en consultancyfees voor advocaten, notarissen en andere professionelen.
Kan een notaris een echtscheIding regelen?
Ja. De notaris heeft naast zijn functie van openbaar ambtenaar een vertrouwensfunctie: hij is vertrouwd met het familierecht en bemiddelt onpartijdig tussen de echtgenoten. Hij wijst de echtgenoten op hun aanspraken en op de gevolgen van de door hen afgesloten verbintenissen.
Hoe lang duurt het om te scheiden?
Zijn jullie (ex-)partners die nog goed met elkaar overweg kunnen en communiceren jullie geregeld dan kan een scheiding in ongeveer 3 maanden geregeld zijn. Maar liggen de dingen wat ingewikkelder, dan kan het stukken langer duren, soms jaren.
Hoe lang duurt het voor de scheiding rond is?
Hoe lang duurt scheiden Belgie?
Hoe lang duurt de EOT procedure? De doorlooptijd tussen de effectieve neerlegging van uw dossier bij de rechtbank en de inschrijving van de echtscheiding in de registers van de Burgerlijke Stand van de gemeente bedraagt +- 3,5 maand. Stap 1: Uw dossier kan per post aan de rechtbank worden toegestuurd.
Kan een notaris een echtscheiding regelen?
Hoeveel kost een scheiding met advocaat?
Jullie moeten dan allebei je eigen advocaat betalen en gemiddeld vraagt een advocaat tussen de 150 en 200 euro per uur. Vaak kun je onderhandelen over het uurtarief. Als je scheiding niet al te ingewikkeld is, kun je misschien beter vooraf een vaste prijs afspreken. Die ligt meestal rond de 2500 euro.
Welke rechter scheiden?
Of u naar de rechter moet voor uw scheiding, hangt af van de vorm van uw relatie en of uw kinderen jonger zijn dan achttien jaar. Bij de ontbinding van een huwelijk gaat u altijd naar de rechter. Het maakt niet uit of u in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden getrouwd bent.