Wat houdt eigen regie in?
Eigen regie gaat om kiezen en bepalen en zelfredzaamheid gaat om zelf doen. Er bestaat een spanning tussen het stimuleren van eigen regie en het stimuleren van de zelfredzaamheid van cliënten.
Wat is eigen kracht?
Meestal verwijst eigen kracht naar talenten en mogelijkheden van mensen om zelf oplossingen te vinden voor problemen. Vaak kunnen mensen met hun netwerk niet alleen bedenken wat er in een bepaalde situatie nodig is, maar ook veel doen om die oplossingen te realiseren.
Is eigen regie een waarde?
Een sleutelwoord in de huidige zorg is ‘Eigen regie’. Voor de Robert Coppes Stichting is dat geen nieuw begrip, maar een belangrijke kernwaarde bij de ondersteuning die wij bieden. Wij vinden het vanzelfsprekend dat iedereen zelf zoveel mogelijk bepaalt hoe zijn of haar leven eruit ziet.
Wat valt onder zelfmanagement?
Definitie: Zelfmanagement is het zodanig omgaan met de chronische aandoening (verschijnselen (symptomen), behandeling, lichamelijke, emotionele (psychische) en sociale gevolgen en bijbehorende aanpassingen in leefstijl) dat de aandoening optimaal wordt ingepast in het leven.
Hoe bevorder je eigen kracht?
Het betekent dat gezinnen zoveel mogelijk zelf én samen met hun netwerk opgroeien, opvoeden en ontwikkelen vormgeven. Ook meedoen aan de samenleving stimuleert de zelfredzaamheid. Bijvoorbeeld door contacten te leggen met anderen, actief te zijn in de wijk en naar school te gaan.
Wat is zelfredzaamheid Wmo?
De definitie van zelfredzaamheid die in de wettekst wordt gegeven is echter erg beperkt. Zelfredzaamheid wordt gedefinieerd als: In staat zijn tot het uitvoeren van de noodzakelijke algemene dagelijkse levensverrichtingen en. het voeren van een gestructureerd huishouden.
Hoe versterk je eigen regie?
Bevorderen van eigen regie van cliënten
- Zelfinzicht van hulpvragers vergroten / vraag verhelderen.
- Persoonlijk plan opstellen.
- Netwerk betrekken/versterken.
- Regieversterkend begeleiden.
- Vaardigheden hulpverlener vergroten.
Wat is zelfregie in de zorg?
Zelfregie gaat over het richting geven aan je leven, ook als je een beroep op anderen moet doen voor steun bij je zelfredzaamheid of participatie. Het gaat dus om zelf bepalen, niet om zelf doen. Dat betekent dat mensen binnen de grenzen van wat er mogelijk is, eigenaarschap houden.
Wat is een zelfmanagement apps?
Deze nieuwe zelfmanagement app is bedoeld voor patiënten met chronische pijn. Het doel is bijdragen aan eigen pijn- en ziektemanagement. De nieuwe app combineert drie functies: pijndagboek, medicijnenmonitor en communicatietool met de behandelend arts.
Wat is belangrijk bij zelfmanagement?
Het heeft veel voordelen als chronisch zieke mensen zelf het heft in handen nemen. Zelfmanagement vergroot hun motivatie en maakt dat ze minder vaak een beroep doen op zorg. Om zover te komen, moeten artsen wel hun houding veranderen. Mensen met een chronische ziekte staan elke dag voor nieuwe keuzes.
Hoe vergroot je eigen regie?
Iedereen voert in principe eigen regie over zijn leven….Er zijn tools beschikbaar voor 5 onderdelen van eigen regie vergroten:
- Zelfinzicht van cliënten vergroten en vraag verhelderen.
- Persoonlijk plan opstellen.
- Netwerk betrekken en versterken.
- Regieversterkend begeleiden.
- Vaardigheden hulpverlener vergroten.
Wat wordt er verstaan onder zelfredzaamheid?
zelfredzaamheid is (zelf) problemen en tegenslagen kunnen oplossen en verwerken. (Het) betekent dan ook dat bij problemen die een persoon niet zelf kan oplossen op tijd hulp gevraagd wordt.”