Welke achternaam kan ik voor mijn kind kiezen?
U kunt voor uw eerste kind samen de achternaam van de moeder, de duomoeder of de vader kiezen. De gekozen achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen.
Welke achternaam Bij geregistreerd partnerschap?
U mag de achternaam van uw partner gebruiken als u getrouwd bent of als u geregistreerde partners bent. Het gaat hierbij om dagelijks gebruik, uw eigen officiële achternaam wijzigt niet.
Welke achternaam op diploma?
Je diploma is rechtsgeldig als de achternaam, die je bij de geboorte hebt gekregen en waarmee je bent ingeschreven in het geboorteregister, op je diploma staat. Als je getrouwd bent, mag je ook de achternaam van je partner toevoegen.
Welke achternaam gebruiken?
Je kunt zelf kiezen met welke achternaam je aangesproken wilt worden en hoe de gemeente je aanschrijft. Voor alle duidelijkheid: in officiële documenten, zoals bijvoorbeeld je reisdocument en/of rijbewijs, staat altijd alleen je geboorte-achternaam.
Welke familienaam krijgt een kind?
Bij afwezigheid van keuze draagt het kind automatisch de naam van de vader of de meemoeder. Bij onenigheid krijgt het kind de naam van de vader of meemoeder én de naam van de moeder in alfabetische volgorde. De naamsoverdracht wordt vastgelegd in de gemeente waar het kind geboren is.
Hoeveel namen mag je je kind geven?
Welke voornaam je kind krijgt, mag je in Nederland tegenwoordig bijna helemaal zelf bepalen. Zo zijn er geen regels voor het maximum aantal namen dat je mag kiezen en kun je je dochter zonder probleem een stoere – van origine – jongensnaam geven, zoals Josje, Keet of Guus.
Welke achternaam als eerst?
Eerst de achternaam van je partner, gevolgd door jouw eigen achternaam. Eerst jouw eigen achternaam, gevolgd door de naam van je partner. Je eigen achternaam behouden.
Welke naam krijg je als je trouwt?
Door het trouwen op zich verandert er niets aan uw achternaam. Maar huwelijkspartners hebben het recht om na het sluiten van het huwelijk elkaar achternaam (geslachtsnaam) te voeren. Dit geldt ook voor geregistreerde partners. Ook mag men beide achternamen voeren in een volgorde die men wenst.
Welke datum staat op je diploma?
Een vo-school mag zelf bepalen welke datum er op het diploma vermeld wordt: de datum van de uitslag of die van de uitreiking. Het is gebruikelijk om op het diploma de datum van de uitreiking te vermelden. Aan DUO geeft u de datum door waarop de uitslag is bepaald. Die datum komt in het Diplomaregister.
Hoe kan ik controleren of iemand een diploma heeft?
Wil je checken of iemand zijn diploma heeft behaald, dan kun je de sollicitant vragen om een digitaal uittreksel met zijn gegevens uit het landelijke diplomaregister. Dit document is voorzien van een certificaat. De sollicitant kan dit document aanvragen bij de overheidsinstantie Dienst Uitvoering Onderwijs.
Is een achternaam verplicht?
Achternaam verplicht in 1811 De mode om een achternaam te dragen kwam vanuit het zuiden naar het noorden, van Frankrijk via Vlaanderen naar Holland en pas het laatst in Friesland. Toen in de Franse tijd, in 1811, iedereen verplicht een vaste achternaam te hebben, hadden de meeste Nederlanders er al een.
Kan je een kind 2 achternamen geven?
De dubbele geslachtsnaam kan uit maximaal twee namen bestaan en zal geschreven worden zonder koppelteken, dus bijvoorbeeld Jansen De Boer. Zo krijgen ouders de keuze voor bijvoorbeeld: Jansen, De Boer, Jansen De Boer en De Boer Jansen.