Waar stopt bebouwde kom?
De grens van deze bebouwde kom wordt vastgesteld bij besluit van de gemeenteraad en moet op grond van artikel 156a WVW 1994 worden aangeduid (met de bekende blauwe borden). Buiten de bebouwde kom mogen motorvoertuigen 130, 100 of 80 km per uur afhankelijk van de weg waarop zij rijden.
Wat houd bebouwde kom in?
De bebouwde kom is een door de overheid aangegeven gebied waar veel bebouwing is, waardoor het mogelijk is om in bebouwde gebieden andere regels te laten gelden.
Wat is binnen en buiten de bebouwde kom?
De bebouwde kom is het bewoonde gebied waar specifieke snelheidsregels gelden, namelijk 50 km per uur. Buiten de bebouwde kom mag je op gewone wegen 80 km/u. Toegevoegd na 3 minuten: Het betekent dus niet dat buiten de bebouwde kom geen huizen langs de weg staan.
Waar is buiten de bebouwde kom?
Om zeker te weten of je buiten de bebouwde kom rijdt, is het hierbij ook weer super handig om naar kruispunten te kijken. Of in ieder geval de voorrangsborden bij kruispunten. Want waar deze binnen de bebouwde kom voor het kruispunt staan, staan ze buiten de bebouwde kom na het kruispunt.
Waar mag je iemand laten uitstappen?
In een zone van vijf meter voor en na een oversteekplaats. In een zone van vijf meter voor en na een bocht. Bij een bushalte (passagiers laten in- of uitstappen mag hier wel, zolang het de bus niet hindert)
Wat is waar over een eenrichtingsweg?
Eenrichtingsverkeer houdt in dat verkeer zich maar in een van beide richtingen beweegt, of kan en/of mag bewegen. Het kan gaan om fysieke beweging van personen en voertuigen, maar bijvoorbeeld ook om informatie, dienstverlening en geld.
Wat betekent komgrens?
Voor het terugbrengen van de snelheid is het nodig om de verkeerskundige komgrens aan te passen en opnieuw door de gemeenteraad vast te laten stellen. Het doel van komgrenzen is te bewerkstelligen dat een weggebruiker zijn rijgedrag aanpast aan de situatie binnen dan wel buiten de bebouwde kom.
Hoe weet je of je in de bebouwde kom zit?
Je kunt aan de plaats namelijk zien of je je binnen of buiten de bebouwde kom bevindt. Binnen de bebouwde kom staat het bord vóór het kruispunt en buiten de bebouwde kom erna. Op deze manier kun je bepalen of de maximumsnelheid die voor jou geldt op dat moment 50 km/u of 80 km/u is.
Hoe weet je of je binnen of buiten de bebouwde kom bent?
Je kunt aan de plaats namelijk zien of je je binnen of buiten de bebouwde kom bevindt. Binnen de bebouwde kom staat het bord vóór het kruispunt en buiten de bebouwde kom erna. Een wegvak is het deel van de weg dat je inrijdt na een kruispunt.
Heeft een bus buiten de bebouwde kom voorrang?
Als de bus een halteplaats verlaat die gelegen is buiten de bebouwde kom, geldt deze voorrangsregel niet. In dat geval spelen de gewone regels. Dat wil dus zeggen dat de buschauffeur aan jou voorrang moet verlenen. De bus die de halteplaats verlaat voert namelijk een maneuver uit en moet dus voorrang verlenen…
Hoe herken je een weg buiten de bebouwde kom?
Waaraan herken je bebouwde kom?
Een bebouwde kom kenmerkt zich namelijk door langs de weg gelegen bebouwing van zodanige omvang en dichtheid dat een duidelijk verschil in wegkenmerken benadrukt wordt. Uit de algemene regels van een bebouwde kom komt voort dat de toegestane snelheid binnen de bebouwde kom 50 km/h is, tenzij anders aangegeven.