Waarom waren er voedselbonnen?
Een voedselbon is een bewijs dat men recht heeft op een bepaalde hoeveelheid voedsel. Komt voor in tijden van schaarste (zoals in Nederland na de Tweede Wereldoorlog) en er sprake is van voedseldistributie. Zo was brood een tijdje “op de bon”.
Hoe kreeg je voedselbonnen?
Om aan distributiebonnen te komen moest men in het bezit zijn van een zogenoemde door de overheid verstrekte distributiestamkaart. Wanneer men de bonnen had verkregen, kon men op in de kranten aangekondigde tijden de winkel bezoeken om gerantsoeneerde producten te kopen.
Wat is een Tabakskaart?
Door een tekort aan allerlei grondstoffen werd vaak overgegaan tot surrogaatmiddelen. Op de Tabakskaart was tabak te verkrijgen. Dit was tegen het einde van de oorlog al lang geen gewone tabak meer zoals men die voor de oorlog kende. Tabak, van inferieure kwaliteit, werd ook wel in de eigen tuin gekweekt.
Wat is een Distributiestamkaart?
Deze distributie stamkaarten werden ingevoerd om de uitgave van voedsel en andere goederen te controleren. De stamkaarten waren persoonsgebonden. Alleen als je een stamkaart had kon je ook bonnen krijgen waarmee je voedsel en andere goederen kon halen.
Wat zijn voedselbonnen uit de oorlog waard?
Re: Hoeveel zijn deze voedselbonnen waard Zal enkele tientjes zijn. Enveloppe is leuk, indien uit die tijd, zo ziet hij er wel uit!
Waarom was er een hongerwinter?
De belangrijkste oorzaak van die hongerwinter was die spoorwegstaking. Vóórdat de spoorwegstaking werd afgekondigd dreigde er al een brandstofgebrek voor het westen omdat de geallieerden half september 1944 het Limburgse mijngebied hadden veroverd. Dit was operatie Market Garden.
Waar luisterden mensen in het geheim naar?
Het verbod op het bezit van een radio had voor de Duitse bezetter niet het gewenste effect. Iedereen die een radio had, bleef in het geheim naar Radio Oranje en de BBC luisteren.
Wat betekent distributiebonnen?
Een bon die je het recht geeft om iets te kopen. Distributiebonnen worden gebruikt als er niet genoeg is van een bepaald artikel. In juni 1940 gingen bijvoorbeeld brood, koffie en thee op de bon.
Wat werd er gegeten in de hongerwinter?
Botanicus Tinde van Andel doet onderzoek naar wat mensen aten tijdens de Hongerwinter. Ze kwam erachter dat men ook klaver, gladiool, zevenblad, vogelmuur en grote lisodde aten, naast suikerbiet en bloembollen. Men zette thee van de bladeren van bramen en rookte hoefblad.
Hoe kregen onderduikers eten?
Het voedsel werd gebracht door mensen die de onderduikers hielpen. Ze riskeerden daarmee hun leven. Toen het voedsel schaars werd had je voedselbonnen nodig om voedsel te kunnen krijgen, die werden opgespaard of werden gestolen door mensen van het verzet. Lang niet alle onderduikers hadden zulke voorzieningen.
Wat was een belangrijke oorzaak van de hongerwinter in het laatste oorlogsjaar?
De winter van 1944/45 in dat laatste oorlogsjaar was erg streng. Het vroor dat het kraakte en er was gebrek aan alles. Kolen om de kachel te stoken (centrale verwarming had toen haast niemand) waren er niet en er heerste voedselschaarste.
Waarom gingen de mensen uit West-Nederland liever niet naar het zuiden om daar eten te halen?
Het gebrek aan eten, brandstof en kleding was enorm in de steden van West-Nederland. Niet omdat er geen voedsel was, maar omdat de steden afgesneden raakten van brandstof en vervoersmiddelen om dat voedsel uit de landbouwgebieden in het oosten en noorden te halen.