Wat kost mij ouderschapsverlof?
Ouderschapsverlof is onbetaald Voor de uren waarin u ouderschapsverlof heeft, krijgt u geen salaris. Sommige werkgevers betalen wel het loon (gedeeltelijk) door. Dit hangt af van uw cao of van aanvullende arbeidsvoorwaarden. Lees meer over de gevolgen van onbetaald verlof voor uw inkomen.
Hoe werkt ouderschapsverlof?
Het recht op ouderschapsverlof bedraagt 26 keer het aantal werkuren per week. Een werknemer die 36 uur per week werkt, heeft dus recht op 26 x 36 = 936 uur verlof. Je werknemers mogen in principe zelf bepalen hoe zij dit verlof willen opnemen. Een verdeling van 50 procent verlof en 50 procent werken is gebruikelijk.
Is ouderschapsverlof betaald?
Ouders hebben recht op 26 weken onbetaald ouderschapsverlof. Hier maakt echter slechts een derde van de ouders gebruik van. Om het daadwerkelijk opnemen van ouderschapsverlof te stimuleren worden per 2 augustus 2022 de eerste negen weken van het ouderschapsverlof betaald, tot 50 procent van het dagloon.
Hoe lang ouderschapsverlof 2021?
Het aantal uren verlof dat je krijgt is 26 keer het aantal uren dat je wekelijks werkt. Werk je bijvoorbeeld 32 uur in de week? Dan heb je recht op 26 x 32 = 832 uren verlof.
Wat zijn de voordelen van ouderschapsverlof opnemen?
Iedere ouder heeft recht op ouderschapsverlof. Dit geldt dus voor vader en moeder! Dit is een verlofsoort die er is om te zorgen dat ouders hun ouderlijke taken beter kunnen combineren met hun baan. Het voordeel is dat de werknemer het recht op de oude contracturen behoudt.
Wat is ouderschapsverlof 2021?
Je krijgt de helft van je dagloon uitgekeerd, tot maximaal 50% van het maximum dagloon (€223,40 bruto in 2021). Een voorwaarde is dat je deze negen weken doorbetaald verlof opneemt voor de eerste verjaardag van je kind. De overige weken ouderschapsverlof kan je opnemen tot je kind 8 jaar is.
Wie betaald het ouderschapsverlof?
Dat verlof is in principe onbetaald, tenzij werkgever en werknemers daar binnen hun bedrijf of cao andere afspraken over maken. Daardoor kan niet iedereen het zich veroorloven gebruik te maken van het verlof: slechts een derde van de ouders neemt ouderschapsverlof op.
Wie betaald ouderschapsverlof 2021?
Tijdens je ouderschapsverlof ontvang je geen loon van je werkgever. Je krijgt wel een onderbrekingsuitkering van de RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening). Het bedrag is vergelijkbaar met wat iemand ontvangt die tijdskrediet opneemt.