Wat zijn de voorwaarden om bloed te geven?

Wat zijn de voorwaarden om bloed te geven?

Je moet minstens 18 jaar oud en jonger dan 66 jaar zijn om donor te worden. Als je al eerder bloed, plasma of plaatjes hebt gegeven, kun je blijven doneren. Maar vanaf je 66 jaar, mag je laatste donatie niet langer dan 3 jaar geleden zijn en moet je goedkeuring hebben van de arts op de bloedinzameling.

Hoe oud moet je zijn om bloed te geven?

Je kunt in principe donor worden als je tussen de 18 en 70 jaar oud bent. Voordat je echt bloed mag geven, moet je eerst medisch gekeurd worden door een arts van de bloedbank. Je vult een medische vragenlijst in over je leefwijze, gezondheid, risicofactoren en ziekten.

Hoe groot moet je zijn om bloed te geven?

Iedereen die minstens 18 jaar is, kan bloed geven. De eerste bloedgift moet wel voor de dag van je 66e verjaardag gebeuren. Na je 66e verjaardag zijn donaties (ongeacht het type) enkel nog toegestaan als de vorige donatie niet langer dan 3 jaar geleden is. Je moet in goede gezondheid verkeren en minstens 50 kg wegen.

Wie mogen geen bloed doneren?

Voldoe je aan een van de volgende criteria dan kun je helaas geen bloed geven: je hiv-positief bent of aids hebt. je drager van het hepatitis B- of hepatitis C-virus bent. je ooit drugs hebt gespoten.

Waarom mag je geen bloed geven als je een piercing hebt?

Zodra de wond genezen is, mag je bloed of plasma doneren. Na 4 maanden mag je bloed of plasma doneren. Als het sieraad er direct is ingeschoten, mag je dezelfde dag nog bloed of plasma doneren. Als er eerst met een ander instrument een gaatje is geprikt (zoals bij de meeste piercings) dan moet je 4 maanden wachten.

Waarom krijgt iemand een bloedtransfusie?

Een bloedtransfusie kan nodig zijn vanwege een tekort aan rode bloedcellen, bloedplaatjes of plasma. Meestal is een tekort aan rode bloedcellen (bloedarmoede) de aanleiding. Soms is een tekort aan bloedplaatjes of plasma (met onvoldoende bloedstolling als gevolg) de aanleiding.

Is het gezond om bloed te doneren?

Uit verschillende onderzoeken zou blijken dat regelmatig bloed geven het risico op hart- en vaatziektes en op kanker aanzienlijk vermindert. Bovendien blijkt bloeddonatie ook aanbevelingswaardig voor mensen die gewicht willen verliezen.

Kan ik plasma geven?

In de meeste gevallen kun je plasmadonor worden als je al bloeddonor bent. Net als bij het doneren van bloed, is het doneren van plasma vrijwillig en niet-betaald. Nog geen bloeddonor? Meld je aan en red een leven!

Waarom geen bloed doneren onder 50 kg?

“De zakjes van 450 ml laten een optimaal gebruik toe: er kunnen niet alleen rode bloedcellen, maar ook plaatjes en plasma uitgehaald worden.” Dat is niet het geval bij de kleinere zakjes: daaruit kunnen geen bloedplaatjesconcentraten bereid worden, waarmee bijvoorbeeld kankerpatiënten geholpen worden.

Waarom geen bloed doneren na bloedtransfusie?

Nee, na een transfusie met donorbloed kunt u geen bloeddonor worden of blijven. Dit heeft te maken met een voorzorgsmaatregel om een zogenaamde ‘besmettingsketen tussen mensen’ voor de variant ziekte van Creutzfeldt-Jakob (een zeldzame hersenziekte) te voorkomen.

Waarom geen bloed doneren na zwangerschap?

Als je zwanger bent, mag je helaas geen bloed of plasma doneren. Dat mag pas 6 maanden na het einde van je zwangerschap. De maanden beginnen te tellen na je bevalling, miskraam of abortus.

Kan je bloed geven als je medicijnen gebruikt?

Met de meeste geneesmiddelen mag je bloed of plasma doneren, maar er zijn uitzonderingen. Naast het medicijn zelf, moet er ook worden gekeken naar waarom je dat medicijn gebruikt. De reden voor gebruik kan op zichzelf ook een bezwaar zijn voor donatie.


Previous post Wie schnell ist mein Internet PŸUR?
Next post Is Mesembryanthemum Crystallinum edible?