Welke week Suikertest zwanger?
De verloskundige of gynaecoloog heeft je aangeraden om een suikertest (orale glucose tolerantietest) te laten doen. Je hebt een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes. Je krijgt deze test tussen 24 en 28 weken.
Hoe weet je of je zwangerschapsdiabetes hebt?
Zwangerschapsdiabetes kun je opmerken doordat je veel dorst hebt, veel moet plassen, vermoeid bent of doordat je kind veel groter is dan normaal voor dat moment in de zwangerschap. Maar vaak merk je het niet.
Is zwangerschapsdiabetes blijvend?
Dat valt samen met het verwijderen van de placenta en dan verdwijnt ook de diabetes. Vrouwen met een voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes, blijven wel tot 50% risico hebben om binnen de 10 jaar na de bevalling een blijvende vorm van diabetes te ontwikkelen.
Wat doet zwangerschapsdiabetes?
Diabetes in de zwangerschap brengt extra risico’s met zich mee, voor u en voor uw baby. Als uw bloedglucosewaarden te hoog zijn, is de kans groter dat uw baby zwaar is bij de geboorte. De bevalling kan dan moeilijker zijn. Daarom krijgen vrouwen met diabetes vaker een inleiding of keizersnede.
Hoe lang nuchter voor Suikertest zwangerschap?
Een suikertest tijdens de zwangerschap: De eerste waarde moet NUCHTER worden bepaald. Dit betekent dat je vanaf 22.00 uur de avond voor de test niet meer mag eten en drinken. Alleen water drinken is toegestaan. Zo lang de test duurt mag je niet roken, niet eten, niet drinken en je mag je niet inspannen.
Hoelang duurt de Suikertest?
De GCT duurt 1 uur, de OGTT duurt 2 uren. De vroedvrouw zal een aantal controles uitvoeren (BD, urine, harttonen van de baby,…) Zij zal ook jouw bevallingsdossier aanmaken. Dit is makkelijk voor als je komt bevallen, dan zijn er al veel belangrijke zaken gekend.
Wat moet je doen als je zwangerschapsdiabetes hebt?
Behandeling van zwangerschapsdiabetes
- Je krijgt een afspraak bij de diëtist. Die geeft je adviezen over eten en drinken.
- Je krijgt thuis een bloedsuikermeter. Hiermee kun je enkele keren per dag je bloedsuiker controleren.
- De gynaecoloog maakt een echo om de groei van de baby te controleren.
Hoe ontstaat zwangerschaps diabetes?
Zwangerschapsdiabetes ontstaat onder invloed van zwangerschapshormonen die je tijdens je zwangerschap aanmaakt. Deze remmen de werking van het hormoon insuline. Wanneer de zwangerschap goed verloopt, reageert je lichaam op de anti-insulinehormonen door meer insuline aan te maken.
Wat als je suiker te hoog is tijdens de zwangerschap?
Waarom zijn bloedsuikers in de zwangerschap belangrijk? Zwangeren met verhoogde suikers op de suikertest, hebben iets meer kans op complicaties. Bijvoorbeeld een te grote baby, problemen bij de bevalling (bijvoorbeeld keizersnede), en ook kan de baby te lage bloedsuikers hebben na de geboorte.
Kan zwangerschapsdiabetes verdwijnen?
Zwangerschapsdiabetes verdwijnt vaak direct na de bevalling, maar tijdens je zwangerschap zijn een dieet en meer bewegen belangrijk zodat je de gevolgen voor jou en je kind zo klein mogelijk houdt.
Waardoor krijg je zwangerschapsdiabetes?
Tijdens de zwangerschap hebt u meer insuline nodig om de suiker uit uw voeding te verwerken. Dit komt door zwangerschapshormonen. Soms kan de alvleesklier deze verhoogde vraag naar insuline niet meer aan. Uw bloedsuikergehalte (glucosespiegel) wordt te hoog: u hebt dan zwangerschapsdiabetes.
Is zwangerschapsdiabetes schadelijk voor de baby?
Zwangerschapssuiker wordt ook wel zwangerschapsdiabetes genoemd. Het is eigenlijk gewoon een tijdelijke vorm van diabetes die tijdens de zwangerschap ontstaat. Ongeveer 5% van alle zwangere vrouwen krijgt er last van. Over het algemeen is het niet ernstig, maar soms kan het wel gevaarlijk voor mama en baby zijn.