Wat zijn de symptomen van vleesbomen?

Symptomen vleesboom Vaak geven vleesbomen weinig klachten maar mogelijk krijgt u toch last van: Overmatig bloedverlies wat kan zorgen voor bloedarmoede en waardoor u kortademig bent; Menstruatiepijn; Een drukkend gevoel in de buik, laag in de rug of klachten bij het plassen of vrijen.

Kan een vleesboom kleiner worden?

Een vleesboom groeit door vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogeen en progesteron ). Daarom komen ze vooral voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Na de overgang worden ze meestal kleiner.

Heb ik een vleesboom?

De medische term voor een vleesboom is een myoom. Een vleesboom geeft meestal geen klachten. Soms is behandeling wel nodig. Bijvoorbeeld als je hevige of pijnlijke menstruaties hebt, als de vleesboom groot is of als er meerdere vleesbomen zijn.

Hoe snel ontstaat een vleesboom?

Hoe snel een vleesboom groeit, varieert enorm. Een vleesboom kan in korte tijd zo groot worden als een sinaasappel of nog groter. Of in enkele jaren ‘slechts’ zo groot als een knikker. Waarom een vleesboom op een gegeven moment ontstaat, is niet bekend.

Wat te doen tegen myomen?

Myoom behandeling met medicijnenu kunt hiervoor terecht bij Gynaecologie. Een van de mogelijke behandelingen van een myoom (vleesboom) is de behandeling met medicijnen. Zo wordt geprobeerd de hoeveelheid bloedverlies en/of de menstruatiepijn te verminderen. De myomen blijven bestaan, al worden ze soms iets kleiner.

Is een vleesboom erfelijk?

Vaak openbaren ze zich pas op latere leeftijd. Erfelijkheid speelt een rol. Als je moeder myomen had, is de kans dat jij ze krijgt drie keer hoger dan gemiddeld. Vrouwen met overgewicht hebben een grotere kans op myomen.

Kan een vleesboom spontaan loslaten?

Zodra de eierstokken weinig oestrogenen aanmaken, vooral na de menopauze, verdwijnen de vleesbomen bijna altijd vanzelf. De spierweefselgezwellen zijn in de meeste gevallen goedaardig. Alleen als een vleesboom erg snel groeit, kan dit duiden op een kwaadaardige tumor.

Wat te doen tegen een vleesboom?

De volgende behandelingen zijn mogelijk:

  1. medicijnen;
  2. operatief verwijderen van het myoom met behoud van de baarmoeder;
  3. operatie waarbij de baarmoeder wordt verwijderd;
  4. MRI-HIFU;
  5. embolisatie: een niet-operatieve ingreep.

Kan een vleesboom terugkomen?

Myomen hebben hormonen nodig om te groeien. Dit betekent dat myomen na de overgang meestal verschrompelen. Ook de klachten die de vleesboom veroorzaakt, verdwijnen dan. Als na de overgang hormonen worden toegediend, kunnen myomen hierdoor blijven of terugkomen.

Wat zijn de voordelen van embolisatie bij de behandeling van vleesbomen?

Voordelen van embolisatie

  • De ingreep is minder belastend dan het operatief verwijderen van de baarmoeder.
  • De baarmoeder blijft behouden. Maar: bij een aanwezige kinderwens wordt deze ingreep afgeraden.
  • De opnameduur is gemiddeld twee tot drie dagen.
  • U kunt sneller uw dagelijkse bezigheden hervatten.

Hoe lang herstel na vleesboom verwijderen?

Voor deze operatie wordt u een aantal dagen in het ziekenhuis opgenomen. Bij deze operatie wordt u onder narcose gebracht. U moet rekening houden met een herstelperiode van een aantal weken (zie folder ‘Het verwijderen van de baarmoeder via de buikwand’).

Kan een vleesboom weer aangroeien?

Met een baarmoedersparende operatie kun je eventueel nog zwanger worden. Maar je hebt wel een kans dat na een aantal jaren nieuwe vleesbomen groeien die opnieuw klachten kunnen veroorzaken. De kans dat dit gebeurt is kleiner naarmate je ouder wordt.


Previous post Was ist besser analog oder digital Fotografie?
Next post What is Gelu function?